dissabte, 21 d’abril del 2018

Presentació de la candidatura a les primàries per encapçalar la llista d'ERC a les eleccions del 2019

Assemblea local d'ERC Roses del 21/04/2018

Ara fa ja 5 anys que vaig arribar a la presidència de la Secció Local, i 4 que vaig ser nomenat candidat a l'alcaldia per primera vegada. Sovint m'agrada fer l'exercici de comparar com estava el partit a nivell local aquell 2013 i com estem ara. En aquell moment, la Secció Local comptava amb 16 militants i 31 amics, no tenia representació pròpia a l'Ajuntament (tot i que tenia un acord amb GDP) i les reunions les fèiem al local que ens deixava l'Esteve Palou, al qual mai no estarem prou agraïts, al C/ Gravina. Avui, ERC Roses compta amb prop de 50 de militants i més de 100 amics, tenim un Grup Municipal de 4 regidors que lidera clarament l'oposició a l'Ajuntament i tenim també una important infraestructura, començant per aquest local.

Quan penso en aquells inicis, penso, en primer lloc, com d'important va ser la feina de tota la gent que ja formava part de la Secció Local abans d'aquella data. Feina que fèiem en un moment molt i molt més complicat i venint de circumstàncies molt més dures. Ara sembla que sigui una altra vida, però els que hi érem recordem molt bé les crisis que varen suposar les escissions de Reagrupament i Solidaritat Catalana l'any 2010 i el pas de qui llavors era el candidat local d'ERC, en Marc Danés, a CiU l'any 2011. En primer lloc, per tant, cal agrair la feina que va fer (i que segueix fent) gent com en Carles Trias, l'Agnès Fàbregas, en David Campà, en Manel Donat, en Baldiri Portell, l'Ivan López o l'Emili Salellas.

A l'inici d'aquesta etapa, s'hi varen sumar gent nova que va ser determinant en aquells inicis, i sense els quals difícilment la màquina hauria pogut començar a funcionar. Vull recordar aquelles primeres reunions amb la Vero Medina, en Gerard Teixidó, l'Albert Moreno, la Clàudia López, en Sergi Trinidad o l'Ariadna López. Amb ells vàrem començar un viatge al qual s'hi sumarien ràpidament noves cares que després serien crucials a la gran cita que teníem per davant, les eleccions municipals del 2015. Va ser molta la gent que va fer créixer la criatura, però voldria destacar especialment l'equip de coordinació que va fer una tasca titànica preparant el programa i executant la campanya. Un equip que va invertir una quantitat ingent d'hores i que va suportar una pressió que només els que hi érem sabem. Un equip del qual formaven part, a més d'en Gerard i la Vero, l'Èric Ibáñez, la Júlia Bolea, l'Albert Torrà, en Gerard Olivé i l'Alba Gómez.

Deixeu-me també fer una referència necessària i justa, a tota la resta de la gent que va acceptar formar part d’aquella candidatura. A part d’alguns dels que ja he mencionat, varen figurar en aquella llista en David Palós, en Joaquim Buscató, la Rosa Faixó, en Mustafa El Karrouchi, la Raquel Díaz, l’Helena Thomas, la Judit Bosch, en Miquel Torres, l’Anna Donat, la Rosa Mari Gabarró, l’Enric Roma, en Francesc Xavier Calatayud i en Joan Pujol. 

L'aportació de tota aquesta gent ens va permetre assolir un resultat històric. Fins al juny del 2015 (deixant de banda el mandat 2011-15, amb l'acord entre GDP i ERC que va donar com a resultat dos regidors que, de fet, sempre van deixar clar que no actuarien en representació del partit) en els 26 anys d'història d'ERC Roses només tres persones havien ocupat el càrrec de regidor republicà: en Ramon Pujol (1991-2005), en Marc Danés (2005-2011) i en Fèlix Llorens (entre els mesos d'abril i juny del 2011). El 14 de juny del 2015 fins a quatre noves persones prenien possessió dels seus càrrecs al consistori en representació d'Esquerra Republicana. Va ser una gran fita.

En aquests anys, cal destacar que el Grup Municipal ha funcionat excepcionalment bé. S'ha construït un equip cohesionat, treballador, compromès i que ha sabut evolucionar i créixer amb el pas dels mesos. Una feina que ha estat recolzada, de forma determinant, per una executiva local que en tot moment ha donat suport al Grup Municipal, nodrint-lo de projectes, facilitant la logística i mantenint un contacte més directe amb el carrer. A més de l'equip que he citat abans, al llarg d'aquest temps n'han format part també, en diferents etapes, la Fany Poza, la Mar León, l'Anna Molist, la Montse Franch i l'Alba Esteve. I, tot i no formar-ne part directament, cal destacar la gran aportació i l'enorme suport que ha suposat la feina del company Xavi Gorro, que ens ha permès desenvolupar una activa i prolífica activitat comunicativa.

Ha estat un mandat d'oposició i, per tant, ha tocat fiscalitzar i, sovint, enfrontar-nos a iniciatives del govern que no crèiem correctes. N'han estat bons exemples el cartipàs municipal, la gestió de les empreses públiques, el pla local de joventut, la reforma de plaça Catalunya, el Pla d'Usos de Platges o la construcció d'un tanatori privat i sense crematori.

Però la feina que hem desenvolupat estic molt content de poder dir que, malgrat estar a l'oposició, no s'ha limitat només a retrets i crítiques cap a l'acció del govern, sinó que també ha estat constructiva i ha donat alguns fruits concrets. Permeteu-me destacar alguns fets com ara la reforma del ROM, que permet a ciutadans i entitats participar directament al principal òrgan de govern local; la bonificació l'IBI per a famílies monoparentals; la participació activa a la campanya "No puc esperar", per millorar la vida de les persones afectaves per malalties intestinals; la bandera de l'arc de Sant Martí del col·lectiu LGTBI a l'entrada de la vila en dates assenyalades; la creació de la borsa municipal per a compartir cotxe; la instal·lació de pipicans; la revocació del títol de fill adoptiu al dictador Miguel Primo de Rivera o la propera restauració del patrimoni de l'antiga cooperativa a agrícola.

Però, per sobre de tot, permeteu-me destacar dos dels temes que hem tractat que crec que han estat, pot ser, els més transcendents: El primer és la declaració de Roses com a Vila amiga dels animals, que posava fi a l’ús d’essers vius en esdeveniments lúdics, una fita que va ser complexa, que va trobar fortes oposicions, però que ha permès restaurar el nom de la nostra ciutat, molt tocat per les polèmiques dels anys 2014 i 2015, així com fomentar els valors de la convivència cívica i responsable amb els animals. Aquesta va ser, pot ser, la votació més tensa i més mediàtica del mandat, i som conscients del pes de la decisió. Però crec que vàrem prendre la millor decisió possible, i estic convençut que el temps i la història recordaran el 29 de febrer del 2016 com una data en la que vàrem donar un importantíssim pas endavant com a societat. 

El segon tema que vull destacar és la votació del conveni pel cas Royal Marine. Era un cas urbanístic que venia de l'any 2003, que amenaçava d'obligar l'Ajuntament a fer front a l’enderroc d'una planta sencera de l'edifici de Santa Margarida. Una situació que hauria comportat un cop realment demolidor a les arques municipals. L'Ajuntament va arribar a un acord amb la part demandant per evitar l'execució d'aquesta sentència a canvi del pagament d'una indemnització de prop de 2,2M€ a través d'un conveni que es va votar al ple a mitjans del 2016. Era una situació idònia per rentar-nos les mans, recordar que nosaltres no teníem cap responsabilitat en el tema i obligar al govern a cremar-se en solitari. De fet, vull recordar que tant PSC, com el PP, com C's, també afirmaven en privat que era la millor opció, però de cara a públic varen decidir amagar-se i no votar-lo. Però nosaltres no. No ho vàrem fer. Vàrem creure que el conveni era el mal menor, i així ho vàrem dir. Tot i que electoralment no era, ni de lluny, la millor opció, hi vàrem donar suport. I estic content que ho féssim. Perquè demostra com som, com treballem, com entenem el servei públic. En tot allò que serveixi per ajudar al nostre poble, nosaltres hi serem, en qualsevol àmbit i en qualsevol circumstància.

Tot aquest pòsit crec que ha de tenir continuïtat i fer un salt endavant en el proper mandat. Avui sóc aquí per demanar-vos la vostra confiança per seguir liderant aquest projecte, i per encapçalar la candidatura a les eleccions municipals del 2019. Proposo una candidatura fonamentada en la feina que hem començat a fer, i que es complementarà amb les línies que marca el pla de treball que vàrem aprovar en assemblea el passat 20 de gener d'enguany. Proposo formar un equip que agafi tota l'experiència acumulada i la complementi amb nou talent i nous perfils que ens facin encara millor. Proposo treballar per construir una candidatura transversal, que representi al màxim possible la societat a la qual ens adrecem, i proposo també que prenguem el compromís d'intentar presentar el millor equip de govern possible per a la nostra vila.

Això és el que us proposo, i si em doneu, de nou, la confiança necessària em comprometo a treballar per intentar fer-ho possible. Crec que tenim l'oportunitat davant nostra de fer un nou pas endavant, de conquerir noves fites històriques, i tinc ganes d'intentar conquerir-les. Seguim avançant junts i demostrarem que el temps, la feina i passió no tenen cap límit. Endavant, i visca Roses!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada