dimarts, 8 de maig del 2018

Fibromiàlgia

Publicat a l'Empordà el 08/05/2018

El 12 de maig és el Dia Internacional de la Fibromiàlgia, una data per difondre el coneixement i sensibilitzar professionals, institucions, agents socials i societat en general, respecte al reconeixement d'aquesta malaltia reconeguda per l'OMS des de 1992 i de la qual no es coneixen les causes concretes.
 
La Fibromiàlgia és una condició que causa dolor en els músculs i cansament generalitzat. Genera dificultats per dormir, rigidesa muscular, mal de cap, deteriorament cognitiu, entre altres seqüeles, que dificulten la realització de les activitats de la vida diària i minimitzen la qualitat de vida. És una malaltia crònica, oscil·lant i no neurodegenerativa, és a dir que pot tenir períodes amb més hipersensibilitat al dolor que altres, no té curació, no hi ha cap tractament específic i l'única opció terapèutica són els antidepressius i la psicoteràpia, sense un clar benefici. Es tracta d'una de les denominades síndromes de sensibilització central, juntament amb altres com la síndrome de fatiga crònica, la sensibilitat química múltiple o l'electrohipersensibilitat.

Qualsevol pot tenir-la, però és més comú en les dones (90-95%) de mitjana edat. Això la fa una malaltia relacionada socialment amb el gènere femení, i se suma a la llarga llista de prejudicis i discriminacions que trobem a la nostra societat amb un masclisme estructural resistent a les campanyes i a les polítiques d'igualtat. Es tracta d'una malaltia menysvalorada per la societat i massa sovint els malalts pateixen una forta estigmatització, ja que sovint es posa en dubte el dolor i es pensa que es tracta d'una simulació o una excusa. Per això es requereix la implicació de les administracions públiques per tal de donar a conèixer la realitat que viuen les persones malaltes que ho pateixen.

Amb motiu d'aquest 12 de maig, des del Grup Municipal Republicà de Roses hem volgut aportar el nostre granet de sorra a la lluita de les persones malaltes i dels seus familiars i hem presentat una moció per mostrar el ple suport de l'Ajuntament a les persones afectades per Fibromiàlgia o altres síndromes de sensibilització central i col·laborar a la conscienciació social de la realitat que viuen les persones malaltes.

Les reaccions a aquesta moció crec que han estat ben indicatives de la realitat que envolta a aquesta malaltia. Per una banda, alegria i satisfacció per part de moltíssimes persones afectades de la nostra vila, que agraeixen i necessiten totes les iniciatives que ajudin a visibilitzar la seva situació. Per l'altra, comentaris de persones que, segurament sense mala intenció, qüestionaven la necessitat de presentar aquesta moció, ja que creuen que la fibromiàlgia és, sobretot, una excusa que certa gent utilitza per eludir responsabilitats o obligacions en l'àmbit laboral. Les dues coses, certament, demostraven la necessitat de presentar-la.

El suport polític que ha obtingut al ple de Roses ha estat rotund: aprovada per unanimitat. Això és una gran notícia, perquè demostra la sensibilitat i la conscienciació del conjunt del consistori amb aquesta causa, i garanteix que l'Ajuntament estarà al costat dels malalts i treballarà per ajudar-los. És evident que des d'una modesta institució local com la nostra no es podrà solucionar el problema, ni es podrà canviar aquesta dolorosa realitat. Però tota ajuda serà útil, i el poc que puguem fer, tenim la responsabilitat de fer-ho. La causa s'ho val.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada