divendres, 15 de novembre del 2019

Resum estival

Publicat a La Veu el 15/11/2019

Aquest octubre hem presentat un informe complet sobre les actuacions de la Policia Local durant la temporada turística del 2019.

La Policia Local ha de fer front a un gran augment de serveis a l'estiu en temes com el trànsit, el civisme, la mediació o la recollida d'animals. Malgrat això, les actuacions vinculades a la venda ambulant irregular s'emporten gran part de l'atenció mediàtica i ciutadana. Tot i que aquest és un dels temes que ens ocupen i preocupen, no podem perdre de vista que la tasca de la Policia va més enllà del "top-manta", de la mateixa manera que la solució a aquest problema social no pot ser només la Policia. Amb tot, lògicament, un resum de l'activitat de la Policia Local a l'estiu a Roses no podia deixar de parlar dels resultats sobre aquest tema.

Enguany hem començat una nova estratègia amb les poques eines de què disposa l'administració local, apostant per les actuacions de paisà i la intervenció del material abans d'arribar a la zona de venda. Això ens ha permès passar de les 4.700 peces decomissades el 2018 a 18.800 el 2019. Un balanç que qualifiquem de bo, però no de triomfalista, conscients que tot i la millora no suposarà la fi d'aquest fenomen.

A més dels bons resultats numèrics, un altre dels objectius importants assolits és que hem evitat enfrontaments entre Policia i manters, garantint així la integritat i els drets de tothom. La Policia ha d'actuar davant d'un fenomen il·legal, però ho ha de fer forma proporcional, minimitzant el risc de danys i tenint present que es tracta d'un col·lectiu vulnerable.

Sempre que parlem d'aquest tema, hem de recordar que el "top-manta" no és un problema de seguretat ciutadana, és un problema social que només en les seves conseqüències acaba afectant l'àmbit de la seguretat ciutadana. Això implica que, fins que no s'abordi el problema d'arrel des de l'àmbit social (cosa que transcendeix de molt les nostres competències), amb la intervenció de la Policia només podem controlar i minimitzar les conseqüències, no a posar-hi fi.

Així doncs, amb aquest recull hem volgut presentar els resultats de la nova estratègia policial iniciada enguany per afrontar el «top-manta», però també reivindicar i divulgar la tasca integral que realitza la Policia. Vol ser, per tant, un exercici de transparència, perquè tots puguem conèixer i valorar la tasca de l'Ajuntament en matèria de seguretat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada