dimarts, 15 d’octubre del 2019

Fem Memòria

Publicat a La Veu el 15/10/2019

Aquest més hem començat la primera edició d’un nou cicle de jornades sobre memòria històrica, el “Fem Memòria”. Aquesta nova iniciativa servirà per repassar alguns dels fets més significatius de la nostra història com a municipi, un dels compromisos que vàrem prendre abans de les eleccions i que ara impulsem des del govern municipal. 

Enguany, coincidint amb la celebració dels 40 anys d’Ajuntaments democràtics, comencem recordant un els episodis més genuïns i, al mateix temps, poc coneguts d’aquella etapa a Roses: la comissió gestora.

L’estiu del 1978, 6 dels 9 regidors del darrer ajuntament franquista varen presentar simultàniament la seva dimissió. La reacció del Govern Civil de Girona, una de les institucions més significatives del règim en descomposició, va ser salvar la papereta nomenant 6 vocals gestors per substituir-los. La notícia rellevant, però, va ser que aquestes persones no varen sorgir de les estructures controlades pel règim, sinó que 5 varen ser nomenades a proposta de l’Associació de Veïns (Conxita Ribas, Roser Casals, Manel Sáez, Ignasi Tomàs i Pere Puignau), i el sisè a proposta de Comissions Obreres (Joan Cayuela). Aquesta Comissió Gestora va rebre l’encàrrec de gestionar l’Ajuntament entre l’últim govern franquista i les primeres eleccions democràtiques (que es va celebrar l’abril de 1979). Varen ser només 6 mesos d’activitat, però durant aquell temps es varen emprendre accions de govern significatives, com ara la limitació del creixement urbanístic i la compra de la Casa Mallol, i també es van posar les bases de l’obra que farien els governs posteriors. 

Aquest primer cicle, ha comptat amb conferències de l’historiador Martí Marín (sobre el context general del pas del franquisme al règim del 78), de l’arxiver municipal Jep Barris (sobre els últims anys del franquisme a Roses) i culmina amb una taula rodona amb els membres de la gestora que expliquen en primera persona els elements més destacats d’aquella etapa.

Aquest serà l’inici d’un nou projecte que ha de servir per acostar-nos a la nostra història i conèixer millor aquells elements del nostre passat en comú com a societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada