divendres, 29 de novembre del 2019

La cara de l'autoritat municipal

Publicat a Vila de Roses el 29/11/2019

Malgrat les retallades de competències dels anys del PP de Mariano Rajoy al capdavant del govern de l'Estat, els ajuntaments conserven encara poder sobre la nostra vida en societat en temes tan importants com l'urbanisme, la circulació, l'enllumenat públic, la recollida de residus, la neteja viària... Totes elles regulades a través d'unes ordenances que aprova el ple municipal. Però, qui s'encarrega de fer prevaldre aquesta autoritat municipal i fer complir la regulació?

L'Ajuntament s'ha de dotar de cossos que s'encarreguin de controlar el compliment de les ordenances i, per aquesta tasca, disposa de figures diverses (inspectors d'obres, conserges, juristes...) però, sens dubte, el cos més present als nostres carrers i el primer que ens ve al cap quan hi pensem és la Policia Local. En aquest sentit, per la responsabilitat que m'ha tocat assumir des de fa uns mesos, al capdavant de la regidoria de Seguretat Ciutadana, vull aprofitar aquestes ratlles per donar garanties de primera mà als lectors que la tasca a la qual s'enfronta dia a dia el nostre cos de Policia és de tot, menys senzilla.

Per una banda, les ordenances que han d'aplicar són fortes i invencibles sobre el paper, però, sovint, flaquegen en la seva aplicació en una realitat que és complexa, canviant i que es resisteix a adequar-se als escenaris estrictament previstos pel regulador. L'aplicació d'aquestes ordenances s'ha de fer amb intel·ligència emocional, evitant generar situacions d'injustícia, interpretant la realitat social de cada moment, i buscant sempre mantenir el bé superior de la convivència ciutadana. Això obliga els agents a viure i treballar en la fina línia de ser criticats per ser massa estrictes i intransigents o per ser massa permissius. Una posició complexa, que és bo que els ciutadans coneguem, i que, malgrat la fatiga que des del vessant més humà pot generar, ells com a bons professionals de la seguretat gestionen sempre amb professionalitat i vocació de servei.

Per altra banda, vull recordar que la Policia realitza diàriament tasques importantíssimes i molt valorades en temes com l'ordenació del trànsit a l'entrada de les escoles, l'atenció a accidents de cotxe, ajudar a nens extraviats a trobar les seves famílies, l'educació viària, el patrullatge per les urbanitzacions, recollir gossos perduts, primeres atencions a persones ferides... Però és evident que una altra part de la feina és menys agradable des del punt de vista del ciutadà, com ara les denúncies per infraccions. A ningú li agrada que el multin per aparcar sobre una vorera, o per portar el gos deslligat o per embrutar la via pública, i el fet que la cara de l'autoritat que li toca aplicar la sanció sigui un policia, sovint fa que persones canalitzin cap al cos la indignació que els provoca. En aquests mesos com a regidor de seguretat he pogut atendre a desenes de persones que han volgut traslladar el seu malestar per alguna multa que ha tramitat la Policia per alguna infracció. Lògicament, el cos de Policia està format per persones que, com tothom, cometen errors i poden equivocar-se. Per això mateix, el procediment de sanció contempla la possibilitat que els ciutadans puguin presentar recurs perquè el seu cas sigui revisat i, si es considera que la infracció no era tal, esmenat. Respecte de les persones a les quals he pogut atendre, podríem trobar casos de tot, malgrat tots els casos sempre han estat regits per la voluntat de protegir l’interès públic municipal.

El que no voldria deixar perdre l'oportunitat de ressaltar és algun cas molt concret que ens hem trobat, on la situació que es produeix és certament inversemblant. Ciutadans que reconeixen haver comès la infracció, que han fet cas omís dels advertiments previs sobre l'incompliment de l'ordenança i que fins i tot han provocat als agents afirmant que no tindran el valor de multar-los, responen a la multa que finalment s'han guanyat de forma airada contra la policia. A vegades, fins i tot recorrent als mitjans de comunicació per tal de difondre acusacions ignominioses i falses contra els agents, qüestionant la feina i la integritat de tota una plantilla de professionals... Només per la incapacitat d'acceptar que l'únic culpable de la infracció és un mateix. És una autèntica llàstima que encara hi hagi gent que faci pagar la seva incapacitat d'autocrítica a qui finalment són simples treballadors públics que fan la feina que la societat els hi ha encarregat. Per sort per tots, es tracta d'una clara minoria que no tindrà ni la força ni la credibilitat necessàries per contrarestar la feina que es fa dia rere dia i desprestigiar a la Policia Local.

En aquest mandat que ara comença, des de l'àrea de Seguretat ens hem marcat diferents objectius. Un d'ells, lògicament, implica intentar sempre millorar el cos de Policia Local, perquè mai res es fa perfecte i sempre hi ha coses que es poden fer millor, tasca per a la qual les crítiques constructives seran necessàries i molt ben rebudes. El regidor, els comandaments i la mateixa plantilla som els primers que esperem poder dir el 2023 que hem avançat en molts àmbits respecte del 2019. L'altre gran objectiu, però, és millorar la comunicació de tota la feina que ja es fa des del cos i de la gran complexitat que comporta. Gastarem les energies i els recursos que calgui per apropar cada vegada més la Polia Local a la ciutadania, per donar a conèixer la professionalitat i l'honestedat amb la qual treballen les 24 h del dia durant els 365 dies de l'any i, en definitiva, per fer més propera i més coneguda la millor cara de l'autoritat municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada