dissabte, 15 de juny del 2019

Discurs al ple d'investidura del 15 de juny de 2019 en nom del Grup Municipal d'ERC

Bon dia, senyora alcaldessa, regidores, regidors i ciutadans que ens acompanyeu en aquest acte tan assenyalat.

La cortesia i el nostre més sincer sentir ens obliguen a començar aquest parlament d'una manera molt concreta: amb un agraïment. Agraïment a les 1.462 persones que amb els seus vots han fet possible que avui estiguem aquí, i molt especialment, a les 40 persones que van acceptar formar part de la candidatura d'ERC-Ara Roses, que amb el seu treball i el seu suport varen permetre assolir aquests bons resultats.

El suport assolit el passat 26 de maig, suposa un nou màxim històric a la nostra vila, i un augment de 358 vots respecte de l'any 2015. Aquest avenç té un especial valor pel fet que d'Esquerra republicana arribàvem a aquestes eleccions després d'haver estat 4 anys treballant des de l'oposició. En aquest sentit, malgrat que el nostre grup encara un mandat formant part del govern, permetin-me que comenci, paradoxalment, parlant de l'oposició.

Fer oposició és imprescindible per a qualsevol sistema democràtic, però no és fàcil. Hi ha una frase que s'atribueix a Giulio Andreotti que diu que si algú creu que el govern desgasta, és perquè no ha provat l'oposició. Et trobes en una situació mancada de moltes de les eines que et permeten conèixer en profunditat moltes de les problemàtiques de vila, i evidentment, tampoc per fer-hi front. Les teves eines són les mocions, els precs, les preguntes i alguna nota de premsa. I amb això has de treballar sobre els grans temes, fugint, per una banda, de bloquejar la institució i generar crispació innecessària, i per l'altra, de fer un seguidisme del govern que t'impedeixi tenir posició pròpia.

Modestament, hem intentat durant 4 llargs anys jugar en aquest difícil terreny tan bé com hem sabut. Mostrant-nos dialogants quan ha estat possible i contundents quan ha calgut; llegint molts expedients i fent moltes reunions; intentant tenir presència als mitjans i mantenint el màxim contacte possible amb empreses i entitats. Una tasca sovint poc reconeguda, i sobre la que no puc deixar de remarcar el paper clau que hi ha tingut el company Gerard Teixidó. Tot i que avui no ens acompanya assegut en aquesta taula amb nosaltres, la seva feina i el seu talent han estat determinants en el passat mandat i estic segur que ho seguirà essent en el futur.

Per tot això, com deia, valorem molt especialment que hàgim estat capaços de poder sumar la confiança de nous ciutadans en el nostre projecte, i ens conjurem per seguir deixant-nos-hi la pell i no fallar-los en aquesta nova etapa.

Esquerra arriba al govern municipal 16 anys després de la darrera vegada, amb moltíssima més força que llavors i al capdavant d'àrees rellevants com la seguretat, la participació ciutadana, les polítiques socials, les d'igualtat, la cultura, el patrimoni històric o les polítiques destinades als joves, entre d'altres. Un autèntic repte que ha fet possible el pacte al que hem arribat amb els companys de Junts per Roses i de Gent del Poble. Un acord que ha estat fruit de la bona voluntat que han mostrat els tres partits, que ens ha permès deixar de banda les diferències, que evidentment hi són, i donar a Roses un govern estable, fort, cohesionat i amb un programa ambiciós.

Dèiem, durant la campanya, que volíem representar la Roses optimista, aquella que creu que un futur millor és possible. I comencem ara el mandat amb el ferm convenciment que l'acord signat a Canyelles el passat 12 de juny ens dóna el futur més esperançador possible amb l'actual composició del plenari.

Comencem, doncs, el mandat allargant la mà a tothom. Als nostres nous socis per treballar colze a colze en el nou govern, als grups de l'oposició per col·laborar amb tot allò que sigui possible, i al conjunt de la ciutadania per remar plegats cap a una Roses millor.

Permeteu-me encarar l'última part d'aquesta intervenció de la mateixa manera que he fet amb les intervencions als torns de precs i preguntes des de fa gairebé dos anys. Recordant que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez fa 607 dies que es troben injustament empresonats, la Dolors Bassa, en Raül Romeva, en Josep Rull i Jordi Turull 481, la Carme Forcadell 450 i en Quim Forn i l'Oriol Junqueras 570. Mentre ells no siguin lliures, cap de nosaltres no ho serà del tot.

Justament, a títol d'homenatge a l'Oriol Junqueras, voldria acabar agafant en préstec unes paraules que va dirigir a la seva ciutat, Sant Vicenç dels Horts, quan va ser nomenat alcalde per segona vegada. Unes paraules que són perfectament aplicables a Roses i que desitjaria que definissin el que passarà duran aquest mandat. Deia l'Oriol: "En el passat, aquest ajuntament ha tingut majories molt diverses, i en el futur els que ara formen part del govern, estaran a l'oposició, i els que estan a l'oposició formaran part del govern. I si ho analitzem des d'aquesta perspectiva, des de les responsabilitats que han tingut els grups en el passat i de les oportunitats que tindran en el futur, segur que serà molt més fàcil entendre'ns en el present. I com que allò a que hem de dedicar tots els esforços és a construir un present millor que ens interessa a tots, conjurem-nos per fer-ho tan units com sigui possible."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada