dissabte, 15 de juliol del 2017

Participació Ciutadana

Publicat a La Veu el 15/07/2017

Vull començar aquest escrit fent dues afirmacions que, penso, són acceptades per gairebé tothom: La primera és que la democràcia representativa és una de les més grans conquestes de les societats modernes per a garantir la seva llibertat. La segona, igualment certa, és que vivim una autèntica crisi de l'actual model representatiu, que molta gent considera insuficient i mancat de mecanismes per poder participar en la governça pública més enllà de poder votar cada 4 anys. 

Tot això obliga a totes les institucions a repensar el seu model de representació per tal d'adequar-se a les exigències de la ciutadania. D'això, les institucions municipals no en queden al marge. De fet, potser, com a institució més propera als ciutadans, són les que queden més directament afectades per aquesta reclamació popular. 

Val a dir que els ajuntaments, com amb tot, tenen importants limitacions en aspectes com aquests, la qual cosa ens obliga a moure'ns dins d'un marc normatiu molt definit. Això no obstant, hi ha prou marge com per impulsar polítiques de participació importants i que suposin un eina prou útil pels ciutadans. 

Un dels espais on manifestament tenim encara més marge de millora en aquest àmbit, són els plens municipals. Ara per ara, el principal òrgan de debat i decisió de la nostra ciutat té un reglament que no només no contempla, sinó que directament exclou, qualsevol mecanisme que permeti als ciutadans participar-hi d'alguna manera.

Hi ha exemples de diferents municipis que han elaborat reglaments del ple que permeten, entre d'altres coses, un torn perquè aquells ciutadans que ho desitgin traslladin els seus dubtes, reclamacions o observacions el govern municipal. D'altres, fins i tot permeten a les diferents entitats presentar directament mocions per ser debatudes i votades. Tots aquests mecanismes no exclouen ni un bocí de la legitimitat i capacitat de decisió de les persones escollides com a regidores en unes eleccions democràtiques, però són un petit pas més per acostar els ciutadans a aquest representants.

També a Roses seria necessari prendre decisions semblants. Des de principi de mandat s'ha promès que se'n parlaria, però el cert és que ja fa més d'un any que esperem i res de res. Però seguirem insistint, la qüestió s'ho val.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada