divendres, 15 de setembre del 2017

Tanatori

Publicat a la revista La Veu el 15/09/2017

Aquest mes, l'Ajuntament ha aprovat el projecte de tanatori, que serà gestionat per una empresa privada durant 30 anys i no tindrà crematori. Una proposta que no va convèncer al nostre grup i per això hi vàrem votar en contra. Ningú nega la necessitat que hi hagi un tanatori a Roses, però el tema, com tot, és que ha de ser el tanatori que toca.

Hem demanat reiteradament informes sobre la viabilitat econòmica del crematori i sobre la possibilitat de gestionar de forma pública i municipal aquest servei. Seria una forma de poder prestar de forma integral el servei al municipi, evitant que les famílies s'hagin de desplaçar fins a Figueres, i també una manera de poder oferir tarifes socials que ajudin a combatre els preus abusius que actualment trobem al sector privat (entre 3.500 € i 5.000 €, com a mínim!). La resposta del govern, però, ha estat que no és necessari ni útil fer aquests informes.

Un dels motius que han al·legat és que l'Ajuntament no pot decretar la prestació en monopoli d'aquest servei i, per la qual cosa, estem exposats a que vingui qualsevol empresa privada i presti el servei paral·lelament al servei municipal, cosa que fa impossible fer un estudi de mercat. Aquest argument no deixa de ser graciós, per aquesta regla de tres, cap empresa privada podria fer cap estudi de mercat, perquè sempre estan exposats a que vingui un competidor i se'ls posi al costat.

Pel que fa al crematori, fer-lo en absolut està renyit amb exigir totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries, filtres, sistemes de reducció de partícules, temperatura mínima, càmera de combustió secundària, control del nivell de monòxid de carboni i oxigen, i tot el que calgui per a minimitzar l'impacte. Amb tot, si es demostrés que el crematori no té totes les garanties (viabilitat econòmica, impacte ambiental, impacte pel veïnat...) no s'hauria de fer, evidentment. Però descartar-lo abans de ni estudiar-ho? Em sembla una bestiesa. Altres municipis com Vilassar de Dalt han fet estudis sobre aquest tema i en base això han decidit.

La realitat, un cop ho analitzem tot, és que hi ha algun tipus de voluntat política de fer aquest projecte així i no d'altra manera. Els motius exactes ara mateix no te'ls sé dir, suposo que amb el temps els descobrirem i direm: Ah! Era això!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada