divendres, 21 de gener del 2011

“LES CONSULTES NO SERVEIXEN PER RES”

Ara fa poc més de un any, el 13 de desembre de 2009, a Roses, com a molts altres municipis catalans, es va organitzar una consulta sobre la independència de Catalunya.
La participació a Roses va superar el 10% i a tot Catalunya va fregar, en aquella data, el 30%. Així que evidentment la primera critica va ser “la gent passa de la independència” i “en unes eleccions normals vota un 50% de la gent”.
La defensa davant d’aquesta crítica era molt clara, les coordinadores de els consultes disposaven de un pressupost i uns recursos infinitament més petit que els partits polítics a les eleccions per a la campanya, els mitjans de comunicació van ignorar les consultes fins el 14 de desembre (que van començar a criticar-les) i a més teníem nombrosos grups espanyolistes que van fer campanya per l’abstenció. En conseqüència, comparar la participació de les consultes amb la de unes eleccions estava totalment fora de lloc.
I la segona crítica era “això no serveix per res”. De fet, la veritat és molta gent confonia “això no serveix de res” amb “això no és un referèndum oficial”. El fet que tot i que el dia 13 el 90% dels votants votessin a favor de la independència no implicava que el dia 14 esdevinguéssim un estat no implica en absolut que la consulta no servis de res. Les consultes van servir per acostar per primera vegada el debat sobre la independència a molta gent que mai s’ho havia plantejat, va fer mobilitzar per primera vegada molta gent independentista que mai havia col·laborat en cap projecte semblant i va fer col·laborar independentistes de diverses opcions polítiques.
I ara és quan veiem que encara va servir una altre cosa. Cal recordar que Catalunya és el primer país del mon on és la societat civil que ha organitzat una consulta, cosa que va tenir una gran repercussió a nivell internacional i va atreure observadors de nacions sense estat d’arreu del mon (Quebec, Sardenya, Euskadi, Flandes... ). Les consultes sobre la independència de Catalunya han creat un precedent a nivell mundial.  
Ahrntal, un poble, de uns 7.000 habitants, de la regió italiana del Tirol del Sud, celebra demà una consulta al més pur estil català per decidir el futur del Tirol del Sud. En aquest cas es donaran 4 opcions, seguir com fins ara, la independència, més autonomia d’Itàlia o la integració a Àustria.
El fet que els habitants del Tirol del Sud hagin pres l’exemple català i hagin convocat una consulta demostra que les consultes si que serveix d’alguna cosa, i que fins i tot a altres llocs del mon segueixen el nostre exemple.
Les consultes van ser un pas importantíssim en la lluita per l’autodeterminació de Catalunya, per més que alguns ho neguen i intenten minimitzar el seu impacte, i cada dia queda més clar.
Aprofito per desitjar tota la sort del mon als habitants de Ahrntal en la consulta de demà, i espero que, algun dia,  els catalans, els tirolesos i tots els habitants de les nacions sense estat podrem decidir lliurement el nostre futur.

Salut i independència !!

3 comentaris:

  1. Estimat Joan...
    No estic gens d'acord amb el titular del teu article... “LES CONSULTES NO SERVEIXEN PER RES”..
    Jo penso que sí que serveixen...
    Almenys la de Roses ha servit...
    Ha servit com a plataforma per muntar la llista "Gent del Poble-AM"(*) que es presentarà a les properes eleccions municipals a Roses.

    (*) AM és la marca blanca d'ERC.

    ResponElimina
  2. xd salvi, si llegeixes l'article veuras que el titul és una cita de les critiques que es fan les consultes, unes consultes que jo defenso en l'article.

    ResponElimina
  3. Iep! Si hi ha una candidatura de "gent del poble" vol dir que els altres no ho som? :O

    ResponElimina