dissabte, 15 de gener del 2011

L’AMBAIXADOR AMAZIGH

Aquesta nit, al teatre municipal de Roses, es celebra l’entrada a l’any nou amazigh. Per això, crec que aquest es un bon dia per parlar del nou ambaixador dels amazighs catalans, el nou jugador del Barça, Ibrahim Afellay.

Nascut a Utrecht, Holanda, el 1986, fill de una família amaziga, Afellay es va criar futbolísticament al planter del PSV, equip en el que va debutar el 2004 (amb només 18 anys), de la ma de la llegenda de les banquetes holandeses, Guus Hiddink. en poc més de una temporada, es faria amb la titularitat.
Afellay, “Ibi”, es convertiria en un ídol per la gran comunitat holandesa d’origen marroquí, gran part de la qual amazigh. Afellay esdevindria un ambaixador d’aquest gran col·lectiu holandès.

El seu gran rendiment amb l’equip d’Eindhoven, va fer que el seleccionador nacional, Marco Van Basten el fes debutar amb la selecció holandesa el 2007. El 2008, participaria a l’Eurocopa, i 2 anys despès, el 2010, tindria la oportunitat de disputar un mundial de futbol, en el que donaria un gran rendiment i aconseguiria arribar a la final, que va perdre contra la selecció espanyola.

Tot i que començaria la temporada 2010/11 amb el seu equip de tota la vida, el PSV, el seu gran rendiment, faria que molts grans equips es fixessin en ell. El mercat d’hivern d’aquella temporada, faria el salt a un gran equip, en concret el F.C.Barcelona, que pagaria per ell 3.000.000 €.
Ibi va deixar en PSV (després de jugar 217 partits i marcar 39 gols) en mig de un gran homenatge en el seu últim partit amb l’equip holandès, on va quedar clar que el noi de Utrecht s’havia guanyat el cor de la seva afecció.

I bé, va ser així com el gener de 2011 el jove amazigh holandès aterra a Catalunya amb la voluntat de triomfar al Camp Nou. Un país amb una comunitat de 140.000 amazigs, on el tamazigh és la tercera llengua més parlada per darrera del català i el castellà, però on el fet amazigh passa desapercebut per gran part de la població.
Afellay amb la seva família al Camp Nou
La comunitat amazigh catalana veu en el jove Ibrahim Afellay un ambaixador que els pot donar a conèixer, un jove que és un autèntic símbol de una comunitat europea amb mig cor a Europa i mig al Rif.
Ibrahim assumeix sens dubte aquest paper, no va dubtar ni un moment a fer-se una foto amb la seva família (i amb la seva mare que duu vel) al Camp Nou en la seva presentació com a jugador blaugrana i cada entrevista que se li ha fet ha recordat que ell, a més de holandès, es sent amazigh i per ell és un orgull poder dir que és ambdues coses.

 Així el nou any amazigh 2961 arranca amb un nou ídol i una nova esperança per aquest gran comunitat catalana que lluita per ser reconeguda.

Espero veure-us avui a les 20:00 al teatre municipal de Roses! Feliç any 2961 a tots !


2 comentaris:

  1. Perdoni, pero no entenc el procés democràtic per decretar a algú que fitxa pel Barça com amabaixador català amazighs. Les i els ambaixadors, som totes i tots els que lluitem i construim la nostra cultura dia a dia aquí a Catalunya. Dubto que aquest o alguns dels molts d'aquest tipus facin similar al que fan molts dd'altres per la seva cultura d'origen. Així que deixem-nos de tonteries que veiem una samarreta del barça i algú a la tv i ja ens creiem que ens representa. Jo com amazigh i català no m'hi sento identificada pas. Dubto que aquest noi sàpiga ni d'on t'ha sortit. Els diners ja sabem el que fan. I sinó temps al temps...Mireu benzema, i els polítics d'origen amazigh a França qui despres d'estar en llocs de poder pensa en els que estem dia a dia lluitan pel nostre poble....

    ResponElimina
  2. no pretenc ni molt menys desprestigiar en cap moment la feina dels milers d'amazigs catalans que cada dia treballen per la seva cultura des del nostre país. Si he anomenar embaixador amazigh a l'Afellay es presisament pq penso que no es un cas Benzena, si no algu que per el que he vist està més implicat. No obstant, és la meva opinió personal. Pot ser que m'equivoqui.

    ResponElimina