dissabte, 2 de juny del 2012

Manifest en que les autoritats napoleòniques demanen als catalans la col·laboració amb l'administració francesa (1810)


El 1810, les tropes franceses ocupen tot l'Estart Espanyol. Napoleó annexiona Catalunya a França, i passa a ser una provincia més de l'Estat Francès. Aquest és el manifest que va publicar en francès i català demanant la col·laboració de la població catalana amb la nova administració

Vàries vegades, fent la guerra sobre vostre país, havia admirat los esforços del vostre ingeni i amor al treball que vos feien superar les traves que vos oposaven per naturalesa i més l’apatia i debilitat d’un govern distant. Sens canals, sens camins, sens ports, haveu fet prodigis per la vostra indústria. Calculeu a quin grau de glòria podeu pervenir baix la direcció d’un govern il•lustrat, paternal i vigilant!
Si, vencedors d’Atenes i Neopàtria, es va restablir vostre antic comerç amb Orient, la pàtria catalana va a renàixer de les seues cendres. (…)Els francesos sempre us han abraçat i emparat en vostres conflictes. Carlemany salvà Catalunya de la tirania dels sarrasens (…) En 1641, en vostres problemes, demanàreu a la França que us governés i permaneixéreu alguns anys baix son emparo. Vostra indústria, activitat i costums són tan conformes, que amb fundament us anomenen els francesos d’Espanya.Napoleó el Gran us allarga els braços tutel•lars, veient que les entranyes de la vostra pàtria es despedacen pel furor revolucionari que us han inspirat els vils anglesos (…).Catalans, presteu-vos dòcils a ma veu: obriu els ulls; considereu vostra situació i els mals que us rodegen, i veureu que, si persistiu en el deliri, vostra pàtria va a submergir-se en un abisme de desolació.



Humbert de Beaumont, comissari general de la policia de Catalunya durant la ocupació francesa, 1811:

"Els catalans no tenen idees fixes i dubten del futur que volen per al seu país.
Seran espanyols? Molts se sentirien molestos. Seran francesos? Hi hauria molts descontents. Restaran independents? Aquest situació afalagaria llur vanitat. Però els més previnguts senten que són massa febles per formar sols un estat sobirà.
Deixeu als catalans un fantasma d'independència. La província aviat serà pacificada."

1 comentari:

  1. Aquí és on hauríem d'anar. Resussitem Napoleó i annexionem-nos amb França; o amb la Polinesia francesa, que segur que s'està millor que aquí!

    ResponElimina