Publicat La Veu el 15/04/2019
Aquesta setmana hem commemorat els 40 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques, celebrades el 3 d'abril de 1979. Per primera vegada després de més de quatre dècades, els ciutadans varen poder escollir democràticament pels seus representants municipals.
A Roses, es varen presentar les candidatures del Partit dels Socialistes (amb Jaume Noguer al capdavant i que obtindria 5 regidors), Convergència i Unió (Ramón Danés, 4 regidors) i Centristes de Catalunya (Joan Bataller, 4 regidors). Pocs dies després, el socialista Noguer es convertiria en el primer alcalde escollit a les urnes d'ençà que les autoritats franquistes varen dissoldre l'ajuntament republicà el febrer de 1939.
La transformació social que han aportat aquests ajuntaments democràtics és innegable. La millora en la prestació de serveis, en el reconeixement de drets, en l'urbanisme, en les infraestructures, en els equipaments, en la protecció social o en les polítiques culturals és palpable per a qualsevol que compari la situació que es varen trobar aquells primers alcaldes amb la situació actual. Aquests 40 anys de polítiques municipals democràtiques són una prova evident del gran poder transformador del municipalisme.
Aquesta data, juntament amb la proximitat d'unes eleccions municipals, hauria de servir per fer una contundent defensa i una reivindicació dels nostres Ajuntaments. Sense uns ajuntaments potents, amb competències i amb recursos, l'estat del benestar, la democratització de la vida pública i el poder transformador de la política estan en perill. Per aquest motiu hem de participar activament des de Roses a les xarxes municipalistes del nostre país, i utilitzar-les com a plataformes d'influència. Temes com la millora de les vies de finançament, la derogació de lleis pernicioses com la llei LRSAL o bé la millora de les competències són clars exemples de temes a tractar-hi.
També la conscienciació de la població és indispensable. Cal que els ciutadans entenguin la importància de les seves institucions locals, i valorin l'enorme capacitat que poden tenir per a millorar les seves vides. Això implica explicar millor la seva feina, però també fer-los institucions més transparents i més participatives, que els ciutadans puguin conèixer millor i sentir-se més seves. En el cas concret de Roses hem de treballar de valent perquè la casa Mallol, la seu de l'Ajuntament, sigui, cada dia més, la casa de tots.